dijous, 8 de novembre del 2012

AUSIÀS MARCH







Ausiàs March. (1400-1459). Ausiàs March està considerat el més gran poeta líric europeu del segle XV; la seva obra constitueix la fita més important de la poesia catalana de tots els temps. Fill de Pere March i Elionor Ripoll, va néixer a València i seguint la tradició familiar va rebre educació de cavaller. L’any 1420 intervé en la campanya italiana d’Alfons el Magnànim. Al voltant d’aquest rei, el jove Ausiàs es converteix en noble senyor, destre en l’art de la falconeria i en el de l’amor. Porta un vida inquieta i capriciosa, entre palaus, bordells, baralles i salons; té fills amb diferents dones, negant-se al matrimoni malgrat la insistència de la seva mare Elionor. Finalment, l’any 1437 es casa amb Isabel Martorell, germana de Joanot Martorell. Havent enviduat, l’any 1443 es torna a casar amb Joana Escorna, de la qual resta vidu l’any 1454. Mor l’any 1459 a València.        
Un dels aspectes remarcables de l’obra d’Ausiàs March, és que utilitza el català com a vehicle lingüístic: és el primer poeta culte que decideix emprar la seva llengua per construir una obra lírica excepcional. Tot en ell presenta contradicció. Va deslliurar-se definitivament dels motlles trobadorescos per bé que la seva ideologia sigui encara medieval. Va deixar-se influir per Dant i Petrarca, autors del Renaixement, malgrat que a la base dels seus principis filosòfics hi ha l’escolàstica. Palau Fabre ha qualificat Ausiàs March de “poeta feroç”, ja que, en la seva apassionada introspecció no l’atura cap obstacle; s’expressa amb patetisme enmig d’una angoixada lluita entre la virtut i el pecat, la pugna entre l’ideal de perfecció i la incapacitat humana d’assolir-lo. Per el poeta, la poesia és, sobre tot, un instrument de confessió que utilitza per reflexionar sobre els aspectes més interessants i alhora conflictius de la seva vida quotidiana.En la seva obra es pot detectar una gran erudició literària; amb tota seguritat havia llegit a Dant i Ovidi, Plató, Epicur, Aristòtil o Sèneca, així com Sant Tomàs i l’escolàstica, que li devien servir per fer una anàlisi lúcida de les contradiccions que torbaven la seva intimitat. .La idea de l’amor com a mirall que entra a través dels sentits prové de Boccaccio (el Decameró), que al seu torn va ser   influït per Ovidi i Virgili. Ovidi és un dels autors més influents en l’obra d’Ausiàs March.

Es conserven 128 poemes seus, prop d’un terç amorosos i la majoria morals. La seva obra es troba dividida en Cants d’Amor, Cants de Mort, Cant espiritual, Cants Morals i la Poesia de circumstàncies, encara que quasi tota l’activitat poètica d’Ausiàs Marc gira entorn del fet amorós.
Els versos d’Ausiàs March són aspres “sens alguna art, eixits fora seny”, dels quals “l’orella d’hom, afalac no pot rebre”, per tal com no han estat escrits per al delit del lector “ans són rònegues confessions” del pessimisme raonat d’un home trist, “amic del plor e desamic del riure”, que coneix les seves imperfeccions i no li dol de proclamar-les: “A temps he cor d’acer, de carn e fust, / jo só aquest que em dic Ausiàs March.

Raimon, el cantant de Jàtiva, va saber captar l'essència de la poesia d'Ausiàs March, component i cantant el magnífic poema Veles e vents.




2 comentaris:

  1. Molt bona la ressenya sobre Ausiàs March. I el vídeo de Raimond cantant un vers de Ausiàs March també molt ben lligat. És una alegria poder seguir el que escrius.

    ResponElimina
  2. Francina: Ja veig que serà interessant llegir-te.
    Una abrçada.
    Dolors

    ResponElimina