dijous, 18 d’abril del 2013

PERE CALDERS - LA IMAGINACIÓ DESBORDADA


Una literatura ha de tenir, dins la seva producció, un ventall divers d’autors i de gèneres per a ser considerada com cal, i això precisament és el que veiem que té la nostra, quan hi figuren persones de les característiques de Pere Calders.

Pere Calders i Rossinyol va néixer a Barcelona l’any 1912, any de bona collita literària en que també van veure la primera llum Tísner, el seu gran amic i company d’exili i l’escriptor Joan Sales. Però el denominador comú que realment els enllaça, és el compromís amb el país i la llengua, un compromís que els conduí a la implicació directa en el drama de la guerra i a les seves conseqüències posteriors en forma de diàspora. Aquests escriptors van haver de conviure amb situacions noves i difícils, que els van proporcionar visions diferents des d’angles insòlits, fora de la pàtria. Aquests és el cas de Pere Calders, que, potser sense les experiències viscudes durant l’exili a Mèxic, no hauria arribat al grau imaginatiu en que s’enlairen les seves obres. 

No faré esment de la seva biografia, ja que la podem trobar amplament explicada a Internet; ni tampoc em centraré en la seva producció literària, amb títols tan representatius com “L’ombra de l’atzavara”. Només vull ressaltar la seva faceta de contista, gènere en el que s’assenta gran part de la seva obra, perquè va estretament lligada a la seva personalitat.. 


El gran mèrit dels seus relats és el punt de vista original que ofereix al  lector, capgirant radicalment l’escala de valors comú a la humanitat i la naturalitat absoluta amb que ho fa. Amb un llenguatge col·loquial i directe, converteix les situacions més insòlites en fets creïbles. El text que recrea Calders tendeix a bastir un plantejament totalment nou sobre qualsevol qüestió, i quan el conte acaba, el lector s’enfronta a una realitat que el convida a una certa crítica sobre els comportaments humans. En aquest sentit, podríem concloure que l’escriptor utilitza  el tema fantàstic com a revulsiu dins una societat cada cop més marcada pel realisme positivista.

Personalment, els escrits de Pere Calders els he trobat sempre divertits i plens d’enginy, tant els de la primera època, com els de producció posterior. Entre aquests títols hi podem trobar “Cròniques de la veritat oculta” o “Invasió subtil i altres contes”. L’intransferible sentit del humor que hi fa surar de manera ingènua i natural enmig de l’absurd més absolut, provoca sovint hilaritat i sorpresa i transmet una mena d’inquietud subjacent. Tot plegat ens retrata un autor creatiu per naturalesa, amant de la fantasia però també convençut dels recursos positius que la vida pot oferir, malgrat els moments de tristesa i desesperació. Pere Calders va ser un home incombustible, divertit i optimista, capaç de convertir l’adversitat en font d’inspiració.
Plenament entregat a la feina d’escriptor, en més d’una ocasió confessava amb certa vergonya, que el fet d’escriure no representava per a ell la mena de patiment transcendent que manifestaven alguns companys d’ofici; ans al contrari, per a ell era un sofriment no poder escriure.



El muntatge musical "Antaviana", l'any 1978, basat en contes de Calders, va constituir un gran èxit de crítica i públic. El ressò d'aquest espectacle contribuí a portar més lectors cap a la seva obra i el va consagrar com a escriptor.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada